Chystáte sa zmeniť svoju záhradu?

Ak chcete zmeniť svoju záhradu, kusové kamene a záhradné kamienky sú mimoriadne všestranným a krásnym doplnkom, ktorý zaručene dodá každému dizajnu textúru, farbu a vizuálny efekt. Kusové kamene a záhradné kamienky vylepšia akúkoľvek plochu a dodajú jej ten čarovný dizajnérsky nádych - takže či už uvažujete o krásne prírodne štruktúrovanom okraji, upokojujúcom vodnom prvku alebo potrebujete nápaditý mulč, potom sú záhradné kusové kamene a kamienky ideálnou voľbou.

Použitie

Vďaka rôznorodosti dostupných tvarov, veľkostí a farieb sú kusové kamene a záhradné kamienky veľmi univerzálne a možno ich použiť na akýkoľvek počet štýlových vonkajších prvkov. Sú obzvlášť obľúbené na použitie v okrasných obrubníkoch a lesk a krása prírodného kameňa za mokra znamená, že záhradné kamienky a kusové kamene vyzerajú úžasne v blízkosti vody.

11

Na čo možno použiť kusové kamene a záhradné kamienky?

Jazierka
Obruby
Skalky
Malé potôčiky
Mozaiky
Vodné prvky a vodopády
Plochy na výsadbu
Mulčovanie
Chodníky s rôznou textúrou

Aký je rozdiel medzi záhradnými kamienkami a kusovými kameňmi?


Kusové kamene a dekoratívne záhradné kamienky sú si veľmi podobné, avšak kamienky sú zvyčajne menšie ako kusové kamene. Vo všeobecnosti sa veľkosť záhradných kameňov môže pohybovať od 20 do 60 mm - v skutočnosti majú podobnú veľkosť ako malé slivky. Na druhej strane, kusové kamene môžu mať veľkosť až do 70 cm. Kusové kamene a kamienky vyzerajú rovnako krásne a dobre sa hodia do každej záhrady. Keď sa tieto nádherné dekoračné kamene zmiešajú, vytvoria úžasnú zmes tvarov a veľkostí, ktorá sa obzvlášť dobre hodí okolo dekoračných kameňov a ako obruba.


Výhody kusových a záhradných kamienkov


Nenáročná údržba - kusové kamene a záhradné okruhliaky sa ľahko udržiavajú a nevyžadujú zalievanie ani úpravu - občasné opláchnutie hadicou odstráni prípadné nečistoty alebo lístie, dážď vám však zvyčajne ušetrí prácu!

Drenáž - vďaka svojej veľkosti poskytujú kusové kamene a okruhliaky vynikajúcu drenáž, čo z nich robí ideálnu a atraktívnu možnosť pre mulčovanie alebo rastliny v kvetináčoch.

Univerzálnosť - hoci kusové kamene a kamienky vyzerajú obzvlášť atraktívne na miestach s vodou, ako sú rybníky a vodopády, možno ich použiť v celej záhrade na vytvorenie atraktívnych dekoratívnych obrubníkov a okrajov a vďaka ich zaoblenému tvaru a farebnej rozmanitosti môžete vytvárať zložité vzory a mozaiky.

Jednoduché kladenie - dekoratívne kusové a záhradné kamienky sa ľahko kladú a nevyžadujú si výsadbu.

Vhodné pre ryby - na rozdiel od menších dekoratívnych kamenív, ako je štrk alebo štiepka, kusové kamene a kamienky nemôžu konzumovať ryby, takže sú ešte ideálnejšie na zdobenie záhradných jazierok!

Odolné voči suchu - dlažobné kocky a kamienky sú ideálne na mulčovanie, pretože pomáhajú rastlinám prežiť horúce počasie.

15     16

Výber dekoratívnych kusových kameňov a kamienkov do záhrady - štýly, nápady a farby

Na sklade máme množstvo úžasných dekoratívnych kusových kameňov a kamienkov v rôznych veľkostiach a farbách, ktoré vyhovujú každému záhradnému štýlu. ak hľadáte biele kamienky do záhrady, veľmi obľúbené sú Thassos white. Ich atraktívna, žiarivo biela farba a zaoblený tvar dobre fungujú ako akcent alebo kontrast k akejkoľvek schéme - poskytujú výrazný obrys oproti tmavším kamenivám, ako je červená alebo zelená, a dokonalý rám, ktorý zabezpečí vyniknutie prvkov.

Polárne biele kamienky vyzerajú vďaka kontrastu, ktorý vytvárajú s tmavšími odtieňmi, obzvlášť úžasne na pozadí bridlicových štiepok, skaliek alebo monolitov. Polárne biele kamienky sa pohybujú v rozmedzí 10-40 mm, hoci, keďže ide o prírodné kamene, môžu sa vyskytnúť mierne odchýlky v tvorbe, tvare a veľkosti. pre väčšiu, ale rovnako atraktívnu alternatívu k Polárnym bielym kamienkom sú Polárne biele kamienky 40-80 mm hladké, zaoblené a svetlé, čo z nich robí perfektnú voľbu pre štýlové obruby a terénne úpravy. ak chcete pridať dokonalý záverečný dotyk na zvýraznenie vášho kvetinového záhonu alebo záhradnej skalky alebo chcete vytvoriť atraktívny pôdny kryt - čierne kamienky 20-60 mm poskytujú krásny, prirodzený povrch.

Tieto rozkošné kamene, známe aj pod názvom Nero Ebano. Pri použití v dizajne vodných prvkov vyzerajú veľkolepo. Krásne sa hodia do záhradných vodných plôch, ako sú jazierka, potoky a na základne monolitických vodných prvkov, pretože krása kameňa je umocnená vodou, ktorá nádherne zvýrazňuje čiernu farbu kameňa. 


Ako čistiť a udržiavať záhradné kusové kamene a kamienky?


Hoci záhradné kusové kamene a kamienky nevyžadujú údržbu, môže byť potrebné ich občasné umytie a vyčistenie. Biele kusové kamene a okruhliaky si môžu vyžadovať pravidelnejšie čistenie vzhľadom na ich svetlejšiu farbu. Na odstránenie nečistôt a iných materiálov z dekoračných kameňov ich po osadení jednoducho opláchnite vysokotlakovou hadicou. Keďže povrchy dlažby a kamienkov sú porézne, voda sa jednoducho vsiakne do pôdy pod nimi. Kusové kamene a záhradné okrúhliaky sa pravidelne používajú okolo vysadených plôch, ako sú kvetinové záhony alebo rastliny v kvetináčoch, čo znamená, že na povrchu sa môže hromadiť lístie. Mäkkou metlou alebo kefou zľahka odstráňte vetvičky alebo lístie a opláchnite, aby ste obnovili prirodzenú krásu kameňa.

14

Ako používať záhradné kamienky a kusové kamene ako mulč


Použite prírodne vyzerajúce kusové kamene a okruhliaky okolo rastlín, aby ste vytvorili atraktívny, moderný vzhľad. Umiestnenie kusových kameňov alebo kamienkov na vrchnú časť pôdy zlepší zadržiavanie vlhkosti počas teplejších období a poskytne izoláciu pred výkyvmi teplôt. Vyberte si žiarivú farbu, ako sú napríklad Thassos kusový kameň, aby ste vytvorili výrazný kontrast, alebo zvoľte zemitý tón, ako sú napríklad Dunajské kamienky, aby ste dosiahli jemnejší výsledok. na boj proti burine môžete pod kusové kamene alebo kamienky nainštalovať textíliu proti burine.


Ako ozdobiť záhradu kusovými kameňmi a kamienkami


Krok 1 - Rozhodnite sa, kde chcete kusové kamene alebo kamienky použiť. Skvelou správou je, že kusové kamene a záhradné kamienky sú veľmi univerzálne a dajú sa použiť takmer kdekoľvek vo vašej záhrade.


Krok 2 - Vyberte si ideálne dekoratívne záhradné kamienky alebo kusové kamene. V závislosti od vášho projektu môže byť dôležitým faktorom veľkosť, štruktúra a farba požadovaného kameňa. Na použitie ako mulč, vrcholky rastlín alebo mozaiky môžu byť vhodnejšie kamienky menších rozmerov, avšak na vodné prvky alebo ako obruba pozdĺž jemných vodných tokov vyzerajú kusové kamene úžasne. Na výber je veľmi veľa farieb a veľkostí, ale neobávajte sa množstva výberu. Je to vaše rozhodnutie a neexistuje správny alebo nesprávny spôsob, ako navrhnúť vašu záhradu.


Krok 3 - Vyznačte si plochu potrebnú pre kusové kameňe alebo kamienky. Ak kamene použijete na ozdobenie záhrady alebo ako obrubu, budete musieť zmerať a vyznačiť požadovanú plochu pomocou značkovacieho spreja alebo pásky.


Krok 4 - Vyčistite priestor a vykopte plochu pre vaše dlažobné kocky alebo kamienky. Po vymeraní požadovanej plochy je čas vyčistiť priestor. Odstráňte všetku burinu, voľné kamene alebo nečistoty - a uistite sa, že máte nasadené ochranné záhradnícke rukavice. Pomocou rýľa so štvorcovými hranami vyhĺbte plochu do hĺbky približne 100 mm.

12


Krok 5 - Naneste na pôdu vrstvu fólie proti burine. Po vyčistení priestoru pre kusové kamene alebo kamienky nainštalujte na pôdu alebo podklad vrstvu fólie proti burine, ktorá pomôže chrániť pred burinou a zároveň zabezpečí vynikajúcu drenáž. Ešte lepšie je, že textíliu možno strihať do tvaru pre zložitejšie usporiadanie.

13


Krok 6 - Vysypte a rozmiestnite kamienky alebo kusové kamene v rámci pripravenej plochy. Pomocou fúrika premiestnite vybraný kameň na pripravenú plochu a vysypte kusové kamene alebo kamienky. Po vysypaní okrasných kameňov použite záhradné hrable alebo podobné záhradnícke náradie na rovnomerné rozloženie kameňa - mali by úplne pokryť plochu.


Koľko stoja okrasné kusové kamene alebo kamienky?

Cena kusových kameňov a kamienkov sa líši v závislosti od typu kameňa. 

Ako použiť zvyšky kusových kameňov alebo kamienkov?

Možnosti využitia kusových kameňov a kamienkov na záhrade sú nekonečné. Všetky zvyšky kameňov môžete použiť na doplnenie kvetináčov ako mulč a môžete z nich vytvoriť jednoduché obruby okolo základov kvetináčov, stromov, kvetov alebo charakteristických kameňov.

Akú hĺbku potrebujem na položenie záhradných kamienkov a dlažobných kociek?

Na kladenie záhradných kusových kameňov a kamienkov sa odporúča hĺbka 100 mm. To poskytne dostatok priestoru aj na fóliu proti burine.

Ste pripravení začať? 

Nezabudnite - každá záhrada je jedinečná, takže ak ste pripravený na premenu vašej záhrady pomocou kusových alebo štrkových kameňov, možno sa oplatí navštíviť našu predajňu aby ste mohli nájsť dokonalú farbu a inšpiráciu pre váš vonkajší priestor.